Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Kıbrıs Adası’nın mayınlardan temizlenmesi ve Düzensiz Göçle mücadele konularındaki kapsamlı önerilerimizi de BM aracılığıyla sunmuş bulunuyorum”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Kıbrıs Adası’nın mayınlardan temizlenmesi ve Düzensiz Göçle mücadele konularındaki kapsamlı önerilerimizi de BM aracılığıyla sunmuş bulunuyorum”
08.07.2022
A+
A-

 

 

 

 

 

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: “Kıbrıs Adası’nın mayınlardan temizlenmesi ve Düzensiz Göçle mücadele konularındaki kapsamlı önerilerimizi de BM aracılığıyla sunmuş bulunuyorum”

08.07.2022

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing buttonprint sharing button

 

 

 

Kıbrıs Türk Tarafı olarak BM Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres aracılığıyla Rum lider Anatasiades’e iletilmek üzere hazırladığımız ikinci kapsamlı iş birliği önerilerimizi bugün BM Yetkililerine sunduk.

1 Temmuz 2022 tarihinde yapmış olduğum dört önemli alanda iş birliği önerimize ek olarak, bugün ilgili kurumlarımızın değerli katkılarıyla hazırlanan “Kıbrıs Adası’nın mayınlardan temizlenmesi” ve “Düzensiz Göçle mücadele” konularındaki kapsamlı önerilerimizi de BM aracılığıyla sunmuş bulunuyorum.

Cumhurbaşkanı olarak Halkımızın hayatını tehdit etme potansiyeli bulunan, iki Tarafın da kara mayınlarından temizlenmesi konusundaki kararlılığımızı bir kez daha ortaya koydum. BM raporlarına da geçen Kıbrıs Adasında hâlihazırda 29 şüpheli mayınlı alan bulunmaktadır. Hatırlanacağı üzere Kıbrıs Türk Tarafı olarak 2014, 2015 ve 2018 yıllarında bu amaca yönelik
önerilerimizi yapmış, ancak Rum tarafından olumsuz yanıt almıştık. Bugün yaptığımız ve ilgili kurumlarımızın yoğun uğraşlarıyla hazırlanan birinci iş birliği önerimizde, ara bölgeden başlayarak, ara bölgede Rum Tarafının kontrolünde üç bizim kontrolümüzde de bir mayınlı alan bulunmaktadır, tüm adayı mayınlardan temizlemeye hazır olduğumuzu ilettik.

Bu amaç doğrultusunda, Rum lidere BM Barış Gücü nezaretinde iki Tarafın eşitlik zemininde ve eşit sayıda yetkili personelin katılımıyla oluşturulacak mekanizmayla iki Tarafta eş zamanlı ve orantılılık esasında çalışılacak şekilde yetkilendirdiğimiz personelimizin hazır olduğunu net şekilde ifade ettim.

Sayın BM Genel Sekreteri’nden de hem Kıbrıs Türk Halkı’na hem de Kıbrıs Rum Halkı’na tehdit içeren böylesine önemli bir konuda Rum Tarafının iş birliğine yaklaşmama direncinin kırılması konusunda desteğini talep ettim.

İkinci iş birliği alanı olarak, hem büyük bir insanlık dramına sahne olan hem de küresel anlamda sorun teşkil etmeye devam eden düzensiz göç konusuyla birlikte mücadele etmeyi önerdim. BM gözetiminde, iki Taraftan, başta, Polis Muhaceret, İç İşleri Bakanlığı, Başsavcılık ve diğer ilgili kurumların yetkili temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak iş birliği mekanizmasıyla, hem Kıbrıs Adasını hem de iki Tarafı olumsuz etkileyen düzensiz göçle mücadele konusunda iş birliğine hazır olduğumuzu ortaya koyan kapsamlı önerimizi sundum. Bahse konu önerimiz, düzensiz göçün sebeplerinin ele alınmasıyla birlikte, bu bağlamda insan kaçakçılığıyla mücadele ve aynı zamanda hem denizde hem de karada sınır güvenliği konularında iş birliği yapılmasını içermektedir.

Bu öneride özellikle altını çizdiğimiz husus, sığınmacıların uluslararası sözleşmelerle korunan haklarına halel gelmeyecek şekilde çalışılacak olmasıdır. Burada iki Tarafa kılavuz olacak belge olarak Mültecilerin statülerini düzenleyen 28 Temmuz 1951 sayılı BM sözleşmesini gösterdim ve öngördüğümüz iş birliği mekanizmasının da anılan sözleşmeyle uyumlu çalışmalar yapmasının şart olduğunu belittim.

Bir önceki önerilerimizde de açıkça ifade ettiğimiz gibi bahse konu iş birliği alanları iki Tarafı da yakından ilgilendiren ve kazan kazan ilkesiyle iki Halkın somut fayda sağlayacağı önerilerdir. Bugün sunmuş olduğum ikinci set önerilerimle de Kıbrıs Türk Tarafının Kıbrıs Rum Tarafıyla iş birliğine samimi şekilde hazır olduğunu bir kez daha gösterdim.

Rum liderliğinin bu önerilerimize olumlu yaklaşması ve iş birliğine başlamamızın siyasi sürece de olumlu zemin hazırlanması açısından katkı yapacağını vurguladım.

Kıbrıs Türk Tarafı samimi ve yapıcı tutumunu sürdürmektedir. İki Tarafın somut fayda sağlayacağı, aynı zamanda bölgemizin istikrarına da katkı yapacak bugüne kadar altı önemli alanda iş bilirliği önerisi yapmış bulunuyorum. Eğer Rum Tarafı da hazırsa biz bu önemli alanlarda iş birliği yapmaya samimiyetle hazırız.

kaynak:https://kktcb.org/tr/cumhurbaskani-ersin-tatar-kibris-adasinin-mayinlardan-temizlenmesi-ve-duzensiz-gocle-9990

 

 

REKLAM ALANI