Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Web içeriklerin erişilebilirliği kapsamında çalışma başlatıldı

Web içeriklerin erişilebilirliği kapsamında çalışma başlatıldı
16.06.2021
A+
A-

“Uluslararası Katılımlı Acil Durum ve Tahliye Planları ile Sistemlerinin Erişilebilirliği Çalıştayı” gerçekleştirildi
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Cumhurbaşkanlığı İcraat Programları IV. 180 Günlük Eylem Planı kapsamında, “Uluslararası Katılımlı Acil Durum ve Tahliye Planları ile Sistemlerinin Erişilebilirliği Çalıştayı” başladı.

Uluslararası Katılımlı Acil Durum ve Tahliye Planları ile Sistemlerinin Erişilebilirliği Çevrimiçi Çalıştayı’nda İspanya, İtalya, Çekya, Almanya, Japonya ve ABD’den konu ile ilgili uzmanlar sunumlar gerçekleştirecek.

Kamu, üniversite, belediye ve sivil toplum kuruluşlarında konuyla ilgili çalışma yapan tüm paydaşların katılımıyla çevrimiçi olarak düzenlenen çalıştayda, acil durum ve tahliye planları ile sistemlerinin Türkiye’deki mevcut durumu ile uluslararası katılımcılar tarafından çeşitli ülkelerden iyi uygulama örneklerinin sunulacağı panel oturumları yapıldı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç, çalıştayda yaptığı konuşmada, Türkiye coğrafyasının acil durum ve afet açısından ciddi riskler taşıdığını belirterek, ülke olarak ulusal ve uluslararası alanda acil durum konusunda ciddi çalışmalar yapıldığını söyledi.

Türkiye’nin kurtarma faaliyetleri açısından gurur verici uygulamalara imza attığının altını çizen Koç, bir ülkede deprem olduğunda ilk olarak Kızılay, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi’nin (UMKE) bölgeye gittiğine işaret etti.

Koç, Bakanlık olarak acil afet durumları açısından önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Ülkemizde son 20 yılda engellilik alanında yapılan çalışmalara bakıldığında devrim niteliğinde adımlar atıldı. 2005 yılında çıkarılan engelliliklerle ilgili özel kanunumuz ve ilgili mevzuatlarımız mevcut. Bu kapsamda bütün kamu kurum ve kuruluşlarımız, hizmet üreten her birim bu mevzuatlar dahilinde ikincil mevzuatlarını hayata geçirdi. 2007 yılında sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, BM’de engellilerle ilgili sözleşmeyi imza atan ülke olmamızı sağladı. Bununla birlikte mevzuatımız TBMM’den geçerek daha güçlü bir yapıya kavuşturuldu. 2013 yılında ülkemizde erişilebilirlik ile ilgili standartlar geliştirildi. Bütün illerde valilerin başkanlığında komisyonlar oluşturuldu. Özellikle okul ve sağlık alanları başta olmak üzere kamuda engelli bireylerin hizmet aldığı yerler, öncelenerek ciddi bir dönüşüm sağlandı.”

Web içeriklerin erişilebilirliği kapsamında çalışma başlatıldı

Engelliler için bilgiye erişim konusunun da önemine işaret eden Koç, Türk İşaret Dili Tercümanı yetiştirilmesi kapsamında belgelendirilmiş insan kaynağının sağlanmasına ilişkin süreçlerin hızlandırıldığını bildirdi.

Türk İşaret Dili Sözlüğü oluşturulduğunu anımsatan Koç, sözlerine şöyle devam etti:

“İşaret dili içerikleri, görme engelli içerikler açısından erişilebilirlik konusu bilgi ve teknolojisi açısından çok önemli. Özellikle okulların ve sağlık binalarının erişilebilirliği konusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu yıl büyükşehir belediyelerimize 600’ü aşkın mimarı kaldırımlar konusunda erişilebilirlik konusunda eğitimler verdik. Web içeriklerin erişilebilirliği kapsamında çalışma başlattık. Önce Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Sayıştay, TBMM gibi kamu kurumlarının web içeriklerinin erişilebilir olması için eğitimler verdik. Bu programı özel sektörde de devam ettireceğiz.”

Koç, Bakanlık olarak, Milli Eğitim Bakanlığı ile yakın temasa geçerek, uzaktan eğitim üzerinden yapılan bütün eğitimlerde işaret dili tercümanlarının eklenmesini sağladıklarını dile getirdi.

Yangın gibi afetlerde paniğin önlenmesinde erişilebilirliğin hayati önem taşıdığının altını çizen Koç, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tahliye süreçleri engelli bireyler, yaşılar, çocuklar dahil herkes için büyük bir sorun haline gelebiliyor. Acil ve afet durumlarında tüm süreçlerinin erişilebilirlik açısından dizayn edilmesi gerekiyor. Özellikle işitme ve görme engellilerimiz açsından bilgi anonslarının, içeriklerinin erişilebilirliği çok önemli.”

Çalıştayda, ABD, Almanya, Japonya gibi ülkelerin acil durum ve tahliye planları ile sistemlerinin erişilebilirliğine ilişkin örnekleri göreceklerini anlatan Koç, “Eksikliklerimizi tekrar gözden geçirerek, konuyu tekrardan ele alacağız.’” dedi.

Çalıştayda yarın ise “Çalıştay Grup Toplantıları” düzenlenerek, katılımcıların konu hakkındaki görüş ve önerileri alınacak ve çalıştay sonuç raporu hazırlanacak.

Kaynak:https://www.aile.gov.tr/haberler

REKLAM ALANI
ETİKETLER: ,