Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

İsveç Büyükelçisi Anders Hagelberg’i kabul eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar vurguladı

İsveç Büyükelçisi Anders Hagelberg’i kabul eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar vurguladı
24.04.2022
A+
A-

İsveç Büyükelçisi Anders Hagelberg’i kabul eden Cumhurbaşkanı Ersin Tatar vurguladı: “Uluslararası toplumun Kıbrıs konusuna bakışını, iki tarafın eşit müktesep haklarını ve adadaki gerçekleri dikkate alacak şekilde değiştirmesi gereklidir.”

 

 

facebook sharing buttontwitter sharing buttonlinkedin sharing buttonwhatsapp sharing button

Fotoğraflar

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İsveç Büyükelçisi Anders Hagelberg’i kabul ederek görüştü.

Cumhurbaşkanı Tatar görüşmede, İsveç’in Kıbrıs konusunda eşitliği gözeterek dengeli bir tavır sergilemesini beklediğimizi ifade ederek Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız izolasyonlara dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Tatar, İsveç’in 1960’lı ve 1970’li yıllarda BM çatısı altında Kıbrıs’ta hizmet veren askerleri bulunan özel bir ülke olduğunu ve Rum-Yunan ikilisinin Kıbrıs’ı Yunanistan’a bağlama amacıyla Kıbrıslı Türklere yönelik yaptıkları saldırılara ve zulme tanıklık ettiklerini söyledi.

KKTC’de, Ukrayna-Rusya savaşını endişeyle izlediğimizi ve dünyanın geri kalanı gibi savaşın çocuklar, kadınlar ve genelde insanlar üzerindeki olumsuz etkisinden endişe duyulduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Tatar şunları kaydetti:

“Savaşların tarih sayfalarına gömüldüğü, dünyanın değiştiği ve savaş zamanlarının geride kaldığı yönünde bazılarımızın düşünceleri vardı. Bu savaş, dikkatli olmamız gerektiğini gözler önüne serdi ve Kıbrıs konusunda, Kıbrıslı Türklerin Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün devamı konusundaki tutumunu haklı çıkardı. Adada, yakın geçmişte Kıbrıslı Türklerin uğradığı zulmün tekrarlanmasını istemiyoruz. Ukrayna’da meydana gelenlerin, uluslararası toplumun Kıbrıs konusuna bakışını, tarafların eşit müktesep haklarını ve adadaki gerçekleri dikkate alarak değiştirmesini umuyorum.”

Hakim Rum vizyonunun, tarafların egemen eşitliğine dayanmayan, kendilerine üstünlük sağlayacak sözde federal bir çözüm olduğunu ve Türkiye’nin de Kıbrıs’tan çekilmesi ile Kıbrıs Türklerinin savunmasız bir azınlık durumuna düşürülmesinin hedeflendiğini aktaran Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın bir Helen adası olduğu saplantısı nedeniyle yönetimi ve refahı eşitlik zemininde Kıbrıslı Türkler ile paylaşma konusundaki isteksizliği sonucu federal çözüm modeline dayalı müzakerelerin tükendiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Tatar, adada ve bölgede istikrar ve güvenin sağlanması için Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesi ve buna dayalı olarak müzakereler yoluyla Kıbrıs sorununa sürdürülebilir bir çözüm bulunması gerektiğini vurguladı.

“Kıbrıs Türk halkı, Kıbrıs Rum tarafı kadar egemendir. Taraflar birbirleri üzerinde hakimiyet kuramaz. Kıbrıs konusu esasen egemenlik meselesidir” diyen Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs’ın gerçeklerine dayanan Kıbrıs Türk tarafının yaptığı önerinin gerçekçi, adil ve sürdürülebilir çözüm şekli olduğunu sözlerine ekledi.

kaynak:https://kktcb.org/tr/isvec-buyukelcisi-anders-hagelbergi-kabul-eden-cumhurbaskani-ersin-tatar-vurguladi-9703

 

 

REKLAM ALANI