Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Orta Koridor, bölgesel istikrarı ve potansiyel işbirliğini sağlayacak”, Özel

Milletvekili Meşhur Memmedov, “Orta Koridor, bölgesel istikrarı ve potansiyel işbirliğini sağlayacak”, Özel
02.12.2022
A+
A-

Açıklama yok.

 

 

Ülker Piriyeva – Azerbaycan
Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, “Orta Koridor, bölgesel istikrarı ve potansiyel işbirliğini sağlayacak” – Diye tarihe not düştü.

Azerbaycan Parlamentosu Milletvekili Meşhur Memmedov, Bakü’de düzenlenen “Orta Koridor Boyunca: jeopolitik, güvenlik ve ekonomi” konulu uluslararası konferans tüm dikkatleri üzerine çekti.

Konferans, bölgedeki olayları tartışmak için önemli bir platform olmanın yanı sıra, savaş sonrası dönemde barışın inşası ve imar çalışmalarına özel önem vermesiyle anıldı.
Azerbaycan’ın jeostratejik konumunun, eski İpek Yolu zamanından, Ulusal Lider Haydar Aliyev’in büyük Avrasya’nın yeni enerji haritasını ustaca çizdiği ve enerji koridorlarını başarıyla oluşturduğu modern çağımıza kadar dikkat çektiğini belirtmek isterim.
Dolayısıyla komşu ülke için hem ticari hem de siyasi açıdan kolay olmadı. Çünkü Azerbaycan, bölgenin karşı karşıya olduğu tüm ana meselelerde, kendisini yönetmek isteyen tarafların çabalarına karşı, bu çabalar nereden gelirse gelsin onlara karşı, her zaman direnmiştir.

Bu nedenle, herhangi bir büyük ölçekli projenin uygulanması için önemli unsurlardan biri istikrardır. Azerbaycan’da uzun yıllardır istikrar var ve bu bizim ekonomik gelişmemizin ana faktörlerinden biri. Şu anda Azerbaycan devletinin uluslararası arenada oynadığı rol, ülkenin cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in doğru politikasının sonucudur. Güçlü bir ekonomi, siyasi ve ekonomik istikrar ve hükümet politikasının öngörülebilirliği, tüm bu faktörler, mümkün olduğu kadar çok ülke ile daha yakın ilişkiler kurulmasına imkan yaratmaktadır.

Ülkemiz coğrafyasına baktığımızda açık deniz ve okyanuslara erişimimizin olmadığını görüyoruz. Dolayısıyla ister enerji projelerimiz, ister ulaşım projelerimiz olsun, Sayın Cumhurbaşkanı Aliyev’in de konuşmasında belirttiği gibi hedefimize ulaşmak için çok çalışmamız gerekiyordu. Coğrafi konumumuzun Avrupa ile Asya arasında yer alma avantajına sahip olduğunu belirtmek isterim. Ülke olarak iki kıtanın ortasında yer almamız bağlantılılık konularında önemli bir rol oynamamızı sağlıyor. Altyapının fiziki varlığı en önemli konuydu, devlet bu sektöre uzun yıllar yatırım yaptı. 5 yıl önce biz ve ortaklarımız Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katılımıyla Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin açılışını yaptık. Şu anda ülkemizden geçen kargo hacminin arttığını görünce Bakü-Tiflis-Kars’ın Gürcistan kısmının genişletilmesi için yatırımlara başladık. Bu proje bize 100 milyon dolardan fazlaya mal olacak.

Bu projeyi bir ve ya belki bir buçuk yılda tamamlamayı planlıyoruz. Ülkemiz iki koridorun katılımcısıdır ve bu koridorlara ilişkin ulaşım ve lojistik altyapısının büyük bir kısmı Azerbaycan’da hazır durumdadır. Modernizasyon çalışması yapıyoruz, trenlerin, yük trenlerinin hızını artırmak için yeni demiryolları yapıyoruz. Başta hava kargo altyapısı olmak üzere ulaşım altyapısına da yatırım yapıyoruz. Böylece ulaşım ve haberleşme projelerimizin nispeten yeni bir unsuru olan deniz ticaret limanımız 15 milyon tondan 25 milyon tona çıkarılacak. Çünkü gerekli, çünkü dünyada yeni bir jeopolitik durum var. Azerbaycan’dan daha fazla yük taşınmasına ihtiyaç var. Havalimanı projelerini de tamamlama aşamasındayız. Laçın havalimanı hazır olduktan sonra kurtarılan bölgelerdeki 3. Havalimanı olacak, böylece Azerbaycan’daki uluslararası havalimanı sayısı dokuza ulaşacak. Bu sadece yolcu taşımacılığı için değil, kargo taşımacılığı için de geçerlidir. Azerbaycan topraklarından yük taşımacılığında hızlı bir artış bekliyoruz ve buna hazırız.

Başkent Bakü’de gemi altyapısı ve yeni tersanelere sahip olma potansiyelimizi de eklersek, planladığımız şeyi başaracağımızı mutlaka göreceğimizi belirtmek isterim. Hazar Denizi’nin doğu kıyılarından Azerbaycan toprakları üzerinden mal taşımak için yeni tankerlere, feribotlara ve yük gemilerine ihtiyacımız olacağını söylemeye gerek yok.Bakü Limanı genişletiliyor ve yıllık elleçleme kapasitesinin 15 milyon tondan 25 milyon tona çıkarılması bekleniyor. 2014 yılında Bakü Limanı’nda “Feribot” terminali hizmete açıldı.

Evet, liman sadece Azerbaycan için değil, bölge için de stratejik öneme sahip bir tesistir. Son zamanlarda özellikle savaştan sonra Orta Koridor ile ilgili konular medyada öne çıkmaya başladı. Dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı konuşmalarının çoğunda Azerbaycan’ın lojistik yeteneklerinden bahsediyor.Ayrıca lojistikten bahsederken Bakü Limanı’nın faaliyyetine ve geleceğine dikkat çekiyor. Komşu ülkelere uygulanan yaptırımlar ve dünyada ortaya çıkan yeni gerçekler karşısında, bir geçiş ülkesi olarak Azerbaycan’a büyük bir talep oluştu. Böylece bu faktör ülkemizin en büyük deniz kapısı ve lojistik merkezi olan Bakü Limanı’na getirilen yük hacmini de hızla artırmaktadır. Halihazırda Bakü Limanı gelen yük hacmini karşılayabilecek durumda ancak yakın gelecekte bu hacmin artacağına dair gerçekçi tahminler, Bakü Limanı’nın 2. faz inşaatına bir an önce başlanmasını gerekli kılıyor.

Açıklama yok.

REKLAM ALANI